torsdag den 26. maj 2016

Major Robert Pierce med et foto af Mitsuo Kawamoto.

Pårørende til Kawamoto har gemt en artikel fra en japansk avis, jeg har fået oversat med stor hjælp af en gammel ven til Mitsuo. Der tages dog forbehold for evt. småfejl, da teksten i nogle tilfælde er utydelig eller helt mangler.
Jeg har efterfølgende tolket og sammensat den tekst som videregives her. Indholdet rummer en del flere detaljer, men lidt forskellige usikkerheder gør, at i jeg første omgang kun gengiver det som kan læses her.
Artiklen er udgivet på et tidspunkt, hvor Mitsuo allerede har været i USA gennem et par år og stadig er der. Altså ca. 1951-52.

Japansk dreng - nu udvekslingsstuderende på universitet
Under anden verdenskrig var det også i Japan meget brugt at byboerne sendte kvinder, børn og gamle i sikkerhed ude på landet hos venner og familie. Således var Mitsuo kommet til bo hos sin bedstefar i Maebashi ca. 150 km fra Tokio.

Det var her Sergent Nelson, der på grund af arbejde, kom til Maebashi, mødte den helt unge Kawamoto i 1945. Mitsuo brød sig slet ikke om at bo hos sin bedstefar, og fik på en eller anden måde indyndet sig hos sergenten, og kom med ham til den amerikanske base i Tokio.
Her stor trivedes Mitsuo og gennem et par år tilbragte han al sin tid med amerikanerne og fik tilegnet sig viden om deres kultur og ikke mindst lært sproget.
Han var meget afholdt af soldaterne og havde enddog fået en uniform som deres, og gik under kælenavnet; Mits.
Noget tid efter krigens afslutning, begyndte familierne at samles igen, og således måtte Mitsuo også vende hjem til sine forældre, men den spændene hverdag hos amerikanerne kunne han ikke glemme, og med hjælp fra major Robert Pierce, åbnedes vejen til den store verden. Først USA, og derfra videre mod Europa.

Major Robert Pierce har været i Japan i ca. seks år, og er meget glad for landet og dets kultur. Han brændte for at fremme uddannelse hos befolkningen og havde i flere tilfælde haft unge læselystne japanere med til USA.
Og det var her Mitsuo kom ind i billedet. Majoren fornemmede et stort fremtidspotentiale hos den store dreng, og tog ham med til staten Vermont i 1949/50, hvor Kawamoto påbegyndte et fem årigt uddannelses forløb, som Pierce oven i købet støttede økonomisk!
Majoren viser i artiklen breve frem, hvor Kawamoto fortæller om sin glade og lærerige hverdag i USA, og han afslører sin glæde for Mitsuo, ved at sige noget i retningen af at Mitsuo er som en søn for ham, måske fordi han ikke selv har hverken kone eller børn.

Billedet viser en helt ung Mitsuo, og nogle af de breve som han sendte til major Robert Pierce.