lørdag den 17. december 2016


Under stor festivitas og med meget presseomtale, åbnede SAS i starten af 1957 flyruten mellem København og Tokyo, med mellemlanding i Anchorage, Alaska. Med på jomfrurejsen var mange kendte, bl.a. Thor Heyerdal, som var med til at give flyvningen et nærmest ekspeditionsagtigt skær!
Meget hurtigt opstod der et behov for at få hjælp til de sproglige forhindringer der opstod mellem personale og passagerere på ruten, men også til japanske rejsende i det hele taget der kom gennem Kastup Lufthavn, og det betød at SAS ledte med lys og lygte efter mænd eller kvinder med japanske sprogkundskaber.
21 december 1957 kunne SAS offentliggøre følgende:

"Scandinavian Airlines Systems polarrute København - Tokyo er blevet en succes, og selskabet har nu ansat en ung japaner, Mitsuo Kawamoto, i afdelingen i Københavnhavn, saaledes at man kan byde de efterhaanden mange japanske passagerer en tilfredsstillende sevice og betjening.
Kawamoto er dansk gift og i sin fritid dyrker han med flid malerikunsten. Om kort tid aabner han en udstilling i København, omfattende malerier fra Japan, Frankrig og danmark.".

Det skal dog bemærkes at Kawamoto selv ved flere lejligheder siden har udtalt, at arbejdet i høj grad var sekundært, og maleriet havde den højeste prioritet! Sikkert også rigtigt, da det indbragte gode penge i forhold til jobbet ved SAS.


Ansættelsen blev dog ikke langvarig.
Mitsuo fik en dag besked på at tage sig af en ung japansk mannequin der var på gennemrejse fra Tokyo til New York og som kun kunne tale og forstå japansk.
Med nogle timers ventetid i udsigt fik Kawamoto lejlighed til at vise hende rundt i København, men da rejsen skulle fortsættes mod New York, fik han ved en fejltagelse sendt hende med flyet retur til Japan og ikke til USA, som jo var målet!
Om det det er den reele grund til ophøret ved jeg dog ikke.

Siden hen blev tolkearbejdet langt mere omfattende, og afløste i stigende grad malerarbejdet.
I hans seneste år blev hans evner flittigt benyttet af flere store virksomheder, og gav også anledning til meget rejseaktivitet for ham og hans samlever.