søndag den 1. oktober 2017


7 september opslog J.S.dette billede på Facebook gruppen "Kunstmaler Mitsuo Kawamoto", og tilføjede denne tekst:

"Mine forældre købte vist nok fire billeder af Mitsuo Kawamoto i sin tid, så han har prydet mit barndomshjem.
To tyrefægter/spanske motiver og to kvinder (en rød og en blå).
I 1993 fik jeg lov til at overtage "Damen ved kakkelovnen", som siden har pyntet i min stue.".

Jeg henvendte mig for at høre om der var yderligere at tilføje omkring malerierne, og om det var muligt at få affotograferet de øvrige.

J.S. kunne tilføje at hendes forældre købte tre af malerierne på afbetaling via kunstudstillinger og gallerier. Det fjerde blev købt ved hoveddøren. Solgt af en privat samler i pengenød, en mulat sangerinde, muligvis Etta Cameron.
J.S. mor mente at Kawamoto havde været kejserlig hofmaler i Japan. og havde også hørt rygter om hans farverige liv i Nyhavn.
Forskellige omstændigheder gør at det desværre ikke er muligt at få set de øvrige malerier, hvor det ene motiv er med tyrefægter og et andet, som var familiens yndlingsbillede, har fået titlen "Den Blå Dame".

Det er sjovt at se hvordan at Kawamoto's liv og historie er blevet husket, men også på visse punkter blevet fordrejet lidt. For det var jo hans onkel der var kejserlig maler, mens hans farverige liv i indre København og omgang med kendte mennesker er bekræftet af mange jeg har haft kontakt med. Derfor er det da slet ikke usandsynligt at det netop var Etta Cameron der prøvede at få afsat et maleri. Også hun var en del af det levende København tilbage i "de gamle dage".