søndag den 25. juni 2017


B.Z. har sendt billeder og denne beretning:

"Mine forældre købte dette maleri i august 1961 i Humlebæk. De gav 1200 kr. for det på afbetaling. Der var tale om et dørsalg.
De klagede over malingen krakelerede. Kawamoto sagde, at det skyldtes, at han havde glemt grundmalingen. Han malede et nyt med samme motiv, som de kunne bytte med, men det brød mine forældre sig ikke lige så meget om, så de beholdt det med krakeleret maling.
De er stadig glade for det."

Maleriet måler som de fleste andre 72,5 x 62,5 cm uden ramme, og har ingen mærker eller påtegninger på bagsiden.
Motivet er nærmest evigt tilbagevendene, og bekræfter blot Kawamoto's begejstring for tyrefægtning, der blev grundlagt i første del af 50'erne, hvor han boede i Spanien.
Ligeså tilbagevendene er krakeleringerne, som ses på flere andre af de samme malerier.

Som en spændene ekstra detalje har jeg også modtaget et billede af kvitteringen fra handlen, som fortæller flere interessante ting.
Her kan man f.eks. se hvordan der er blevet aftalt en afdragsordning med månedlig betaling på 90 kr. af maleriets endelige salgspris på 1200 kr. hvilket i dag ville svare til afbetaling på ca. 1100 kr. af 15000 kr.
En stor del af hans malerier blev netop solgt ved afbetaling, hvilket også var en forudsætning for at få dem afsat, for man skal huske på de har været ret dyre at købe for den almindelige familie, som dengang havde en væsentlig ringere købekraft end den som mellemklassen har i dag.
Det er også fint at få bestemt hvorfra mange af hans malerier er blevet forhandlet. Danske Maleres Udstilling, v. Kunsthandler Anker Balsbo lå nemlig ganske tæt på hvor Kawamoto boede med sin samlever på Østerbro i København. Flere andre kan bekræfte deres køb derfra.

Billederne kan også ses i større format : HER