mandag den 20. februar 2017


Fredag eftermiddag tikkede en mail med de to viste fotos ind i mailbakken.
F.N. skrev på vegne af sin mormor, og som så mange gange før gik spørgsmålet på om maleriet evt. er noget specielt, hvilket nok også skal tolkes som om det har nogen økonomisk værdi.
Motivet er tyrefægteren, der går igen gennem flere malerier, og på trods af auktionshuset lauritz.com vurderer malerierne til 1000.- kr. bliver de oftest solgt for mindre.

Billederne blev ledsaget med en kort forklaring, der fortalte at maleriet står med sin originale ramme og blev købt s Bachs Kunsthandel i starten af 60'erne.
Efterfølgende har vi talt sammen i telefon, og her blev det uddybet at maleriet faktisk blev købt ved dørsalg, men stadig via Bachs Kunsthandel. Salget foregik ved at sælgeren kom ind med malerier, således at de kunne ses på stuens vægge. Her har det åbenbart virket helt efter hensigten, for "mormor" faldt med det samme for Kawamotos tyrefægter, der blev solgt for 600 kroner og med aftale om en afdragsordning.
Hun kunne desuden fortælle at hun er rigtig glad for maleriet, der har haft sin plads i hjemmet i København lige siden.

Jeg kan tilføje at det har været i 1960, hvor udstillingen blev omtalt i ugebladet Se og Hør.
Kunsthandlen var et mangeårigt anerkendt galleri med central beliggenhed i det gamle København. På det tidspunkt havde Kawamoto allerede udviklet en stor omgangskreds og forventningerne til hans kunst var så stor at udstillingen tiltrak flere erhvervsledere og ambassadører.
Hans malerier kostede ifølge prislisten omkring 1000 kroner, men man har sikkert kunne snakke sig til rette om prisen.